Kolínská 14, to jsou různé tratě. Maraton, půlmaraton, desítka a dlouhá míle – 2km.

Lukáš Kučera k závodu napsal:

Docela dlouho jsem se rozhodoval, jestli tam vůbec jet, protože hned další sobotu nás čeká půlmaraton v Olomouci ze série RunCzech.
Další důvod byl také to, že pořadatel v Kolíně kvůli teplu posunul start jak maratonu tak půlmaratonu o hodinu dříve. Startovalo se tedy už v 9 hodin ráno. Další specifikum Kolínského půlmaratonu je, že start a cíl není na stejném místě. Startuje se v Poděbradech na kolonádě, takže závodníky odváží autobus na start v době, kdy jsem zvyklý se před závodem rozběhávat. Je tak nutné se jít rozklusat dřív, jet autobusem již v závodním, takže tam porušuji veškeré své předzávodní zvyklosti. Nakonec jsem se přecejen rozhodl v Kolíně startovat i přes nutnost vyjíždět již o půl páté ráno z domu. Důvodem bylo, že v případě vítězství by to bylo zde již třetí v řadě a taky se běží v moc pěkném prostředí.
Cíl byl tedy jasný, běžet na vítězství a přitom se co nejvíce pošetřit na následující víkend. Naštěstí zde nějak konkurence nebývá, což se potvrdilo. Trať je asi z poloviny po asfaltu a z poloviny po hlíně a trávě, vzhledem k deštivým předchozím dnům bylo jasné, že mimo silnice to bude klouzat. Taktika na závod tak byla jednoduchá, na začátku vyzkoušet tempo soupeřů a pak si udělat dostatečný náskok, abych nemusel následně dřít na blátě. Vyběhli jsme a 1. kilometr jsem běžel podle soupeřů, tempo bylo na moje závodní zvyklosti velmi pomalé, něco přes 4minuty na kilometr. Takže po prvním kilometru jsem výrazně zrychlil a asi do 7. kilometru jsem držel tempo okolo 3:30/km.
Poté se naběhlo do terénu, takže jsem začal zpomalovat postupně zas na tempo okolo 4 minut na kilometr. To už jsem měl ale dostatečný náskok. Závod jsem vyhrál s výsledným náskokem 3:30 nad druhým závodníkem. Celý závod pršelo, takže horko se nekonalo, takže se ani nemuselo kvůli teplotě startovat o hodiný dříve než minulý rok. Další sobotu uvidíme jak dopadne Olomoucký RunCzech půlmaraton.

 

Stránky závodu:

https://www.kolinska14.cz/

Výsledky závodu:

https://www.kolinska14.cz/file/166/12.mfb-a-marathon-labe-2023.pdf

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..