Lukáš Kučera k závodu napsal:

Na letošní jubilejní 20. ročník se opět docela sjela konkurence.
Jeden závodník z Běloruska, jeden z Ukrajiny, jeden z Francie a také samozřejmě z ČR.
Startuje se před technickým muzeem v Kopřivnici a běží se do dřevěného městečka ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.
Trať je hodně náročná, prvních 5 km na zvlněná, pak asi 2,5km stoupání, 2km mírné klesání.
Od 9,5 km začíná stále prudší stoupání až do 14,5 km. Zde je nejvyšší bod.
Trať se asi 500 m svažuje lehce dolů a přijde zlom a následuje asi 1,5 km opravdu velmi prudký seběh.
Ten se postupně zmírňuje až asi k 18 km. Odtud je klesání již rovnoměrné. Posledních asi 500 m tratě už je rovina.
Oficiálně 22,3 km, reálně asi necelých 22 km protože hodinky mi už několikrát naměřily 21,85 km.
Od startu se utvořila skupinka asi 8 nebo 10 běžců, ale hned asi po 1 km se začala roztrhávat, protože na 2. km je prémie.
Po prémii, se vpředu ustálila skupina 4 běžců, kus za nimi jsem běžel už od 1. km já sám a za mnou se stále zvětšovala mezera k dalším běžcům.
Běžel jsem svižně, tempo u tohoto závodu nemá moc cenu kontrolovat, protože zde vlastně není žádná rovinka. Občas jsem teda mrknul na tepy.
Pohyboval jsem se někde okolo 150-153 tepů což je přibližně hranice mého ANP (tepovku mám hodně nízkou, maximum asi 170).


Okolo 10. km jsem náskok závodníků před sebou pomalu stahoval. Asi na 11. km jsem dohnal a předběhl mladého Francouze. Jak se byl kopec prudší a prudší, tak jsem zkracoval krok a zvyšoval frekvenci, abych běžel co nejmíň silově a pošetřil tak nohy. Ještě před vrcholem kopce jsem předběhl i Adama Szymanika, který v tu dobu už ztrácel na vedoucí dvojici a pomalu jsem stahoval i je. To jsem už ale nestihl před koncem kopce. Ještě jsem je mírně dobíhal v první mírné části seběhu a chvíli i v tom nejprudším místě. Ale pak mi začali zase utíkat a navíc se kolem přehnal Adam Szymanik, který to z toho kopce pustil snad úplně bez brždění a dohnal i vedoucí dvojici.
Měl jsem je ještě nějakou dobu na dohled. V cíli jsem byl 4. celkově a první v kategorii M40. Nevěděl jsem jaká je za mnou mezera i když jsem za sebou dlouho nikoho neviděl.
Nakonec další za mnou byl až téměř po 5 minutách, což byl ten mladý Francouz. Dostat za dalších 11 km 5 minut, ten musel v tom kopci a seběhu úplně umřít.
Pár sekund za ním pak byl Tomáš Blaha, který byl tak druhý v mé kategorii.

Na to, že jsem se byl rozklusat před závodem asi o 15 minut později, kvůli zdržení s autobusem, který odvážel věci do cíle,
a taky že den před tím jsem se v práci celých 10h kromě přestávky na oběd nezastavil a to doslova. (no vlastně skoro celý týden v práci byl podobný, že byl problém najít chvilku na to se napít nebo něco malého sníst)
S časem jsem hodně spokojený. Zlepšení svého dosavadního maxima na této trati skoro o 25s, umístění taky dobré, trochu lepší než jsem čekal.
Snad se dám brzo do pořádku do půlmaratonu v Hradci králově. Protože v práci toho bude teď pořád dál náročné.

 

Stránky závodu:

https://www.zatopkuvbeh.cz/

Výsledky závodu:

https://vysledky.timechip.cz/#2022/20

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..