GutsMuths – Rennsteiglauf (článek od Martina Lukeše)

V sobotu 21.května se konal již 44. ročník závodu s názvem GutsMuths – Rennsteiglauf, kdy se v jeden den odstartují na několika místech závody o délkách supermaraton 72,7 km, maraton, půlmaraton, dvě trasy nordic walking, junior kros, special kros a kromě nordic walkingu, který má cíl v Oberhofu, mají ostatní cíl v městečku Schmiedefeld. Celá tato akce, které se pravidelně účastní na 15000 startujících, se koná v oblasti zvané Thüringer Wald u nás známé jako Durýnský les, který se rozprostírá podél bývalé hranice mezi tehdejší NDR a SRN. Durýnským lesem se táhne hřebenová trasa s názvem Rennsteig, která má celkovou délku 170 km a právě po ní vedou trasy jednotlivých běhů.

Na letošní supermaraton jsme za Eleven Run Team vyrazili společně s Ivetou Fořtovou, pro kterou to měl být první ultramaraton a z Jablonce nás ještě doplnila Míša Svobodová. Do místa startu, města Eisenach, které je známé jako rodiště Johanna Sebastiana Bacha nebo také kdysi výrobou auta Wartburg, které bylo pojmenováno po zdejším hradu, jsme dorazili v pátek odpoledne, ubytovali se v pěkném hotelu a šli si vyzvednout startovní čísla. Kdo by tu čekal velké expo byl by zklamán, vydávají se tu skutečně jen startovní čísla a zahraniční účastníci platí startovné, které je při včasném přihlášení, 55 € a zálohu za čip 30 €, kdy po vrácení čipu v cíli dostanete zpět 25 €. Od 17 hodin se na náměstí ve velkém stanu koná takzvané Klossparty, kde nedostanete tradiční těstoviny, ale kulaté knedlíky s gulášem a červeným zelím, to jsme zapili dobrým černým pivem.

V sobotu je potřeba vstávat opravdu brzy, hotel pro běžce připravil snídani již na 4.30. Pytle s osobními věcmi pro převoz do cíle pořadatelé vybírají od 5.30 a přesně v 6.00 je start na zdejším náměstí, které je 215 m.n.m a je to nejnižší bod celé trasy. Před startem ještě rychle společnou fotku a jde se na to. Po startu se jen proběhne centrum města a hned se zamíří do přírody a do kopečků. Trasa supermaratonu vede většinou po lesních cestách hezkou zachovalou přírodou. Dá se říct, že prvních 25 km stále stoupáte na vrchol Grossen Inselsberg, který je ve výšce 916 m.n.m. a nachází se na něm televizní vysílač. Po prudkém seběhu se dalších 15 km pohybujete zvlněnou krajinou kolem výšky 700 m. Zhruba na 42 km se rychle dostanete do výšky nad 800 m a pokračujete až na 55 km, kde se probíhá biatlonovým areálem známého zimního střediska Oberhof, mimo jiné tu také startuje trasa půlmaratonu. A odtud už pokračujete na nejvyšší bod trasy Grossen Beerberg 980 m.n.m., který je na 61 km. Teď už zbývá jen seběhnout posledních 11,7 km do cílového městečka Schmiedefeld 711 m.n.m. a užít si bouřlivé povzbuzování diváků v cílové rovince.

Po celé trase se celkem nastoupalo 1867 výškových metrů a aby jste na to vše měli dost sil, tak cestou bylo 14 výborně zásobených občerstvovacích stanic, kde bylo k dispozici voda, cola, čaj, jablečný džus, nealkoholické pivo a k jídlu ovocné tyčinky, chleba se sádlem, máslem nebo nutelou, sušenky a dokonce i buřty. Mají tu i svojí specialitu, schleim, jsou to rozmixované ovesné vločky s mlékem, ovocem a ještě nějakou přísadou, kterou pořadatelé nechtějí prozradit, to by už nebyla jejich specialita. Pořadatelé jsou tu opravdu skvělý, všude jsou milý, ochotní, povzbuzují, prostě žijí závodem a dokazují, proč je závod již několikrát hlasováním běžců na serveru www.marathon4you.de zvolen nejlepším závodem v Německu a to třeba i před Berlínským maratonem.

V cíli to opravdu žije, vždyť tu skončí téměř 15000 běžců, probíhá tu postupné vyhlašování výsledků, pro běžce tisknou diplomy, ultramaratoncům se vydávají finišerské trika, vybírají se tu čipy a to vše téměř bez front nebo jen s minimální, prostě organizace jak má být. Účastníci mají k dispozici také mnoho stánků s občerstvením, pánské i dámské sprchy, kde teče teplá voda proudem, stánky partnerů a večerní párty.

A jak jsme v té konkurenci dopadli?

Iveta Fořtová s časem 7:10:20 hodin skončila celkově na 13. místě ze 406 žen a v kategorii na skvělém 3. místě z 59, parádní vstup mezi ultramaratonce.

Martin Lukeš při svém čtvrtém startu a nejpomalejším časem 8:05:43 hodin celkově 547. z 1721 mužů a v kategorii 142. z 371, byl to můj jubilejní již 20 závodní ultramaraton.

Míša Svobodová s časem 8:43:05 hodin celkově 111. ze 406 žen a v kategorii 12. z 30.

Odkaz na stránky běhu: http://www.rennsteiglauf.de/

Výsledky:   http://www.rennsteiglauf.de/wettkampf/ergebnisse/

Mé fotky:   https://www.zonerama.com/luky/Album/1630996

Gratulujeme.

Fotogalerie: https://www.zonerama.com/ELEVENRUNTEAM/Album/1641350

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..