Projekt „Běh rodným krajem Emila Zátopka“ je věnován odkazu slavného atleta a nejlepšího olympionika 20. století Emila Zátopka. Koná se pravidelně nejbližší sobotu k jeho narození, což bylo 19. 9. 1922. Ve stejný den se narodila i jeho manželka paní Dana Zátopková.

Lukáš Kučera k závodu napsal:

Na závod jsme měli jet s Martinem oba. Martin měl den před startem teplotu a nebylo mu dobře, takže se vzhledem k blížícímu maratonu v
Hradci Králové rozhodl nejet. Jel jsem tedy jen já. Závod je to těžký, delší než půlmaraton. Běží se z Kopřivnice do Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Oficiálně uváděno je 22,3km reálně má asi o trochu míň, ale hlavně profil tratě je moc pěkný :)
Převýšení je v propozicích uvedeno 375m, celkově nastoupáno je v průběhu tratě ovšem ještě víc. Od startu až do asi 9. kilometru trať je zvlněná, běží se nahoru dolů. Od 9. km se postupně začne jen stoupat a trať je stále prudší až do cca 15. km. Zde stoupání končí a naopak následuje velmi prudký seběh, který postupně až do cíle zmírňuje. Rovina je vlastně až posledních asi 500m. Hned od startu se čelo startovního pole docela roztrhalo. Vpředu se utvořila skupinka 3 keňanů z maďarského Benedek Teamu s Markem Chrascinou.
Za nimi v různých rozestupech jednotliví závodníci, takže nějaké běžecké skupinky se vpředu moc netvořily. Ani ne po 2 km ale z čelní skupiny začal odpadat jeden z keňanů, já v té chvíli byl asi na 6. místě a za mnou běžel maročan ještě s někým. Ti začali mírně ztrácet. Asi na 4.km jsem již odpadlého keňana předbíhal. Postupně jsem si vybudoval dostatečný naskok nad maročanem. Od té doby asi až do cíle již zůstalo čelo závodu stabilní bez změny pořadí. Na prvních dvou místech se umístili keňané, asi 15s za nimi doběhl Marek Chrascina.
Přestože je na tom Marek asi výborně, protože letos je mistrem republiky v běhu do vrchu, tak na keňany neměl. I když ti asi běželi jen to nejnutnější co museli, asi jako každý závod, protože šéf Benedek Teamu je tahá ze závodu do závodu a asi skoro netrénují a nemají kdy odpočívat. Tak je pravděpodobné, že si jen ohlídali, aby doběhli kousek před ním. Na čtvrtém místě doběhl se ztrátou více než 3 minut Viktor Šinagl. Za ním asi minutu a 20s jsem doběhl na celkovém 5. místě já a zajistil jsem si tak první místo v kategorii M40. Necelou půl minutu za mnou doběhl maročan Elasri Abderrahim, dříve velmi dobrý závodník, který má osobní rekord na půlmaratonu pod hodinu a 2 minuty.
Nyní však již také věkem v kategorii M40, ale stále profesionální běžec. V cíli mi sdělil, že den před Zátopkem běžel nějaký půlmaraton.
Tak jsem mu odvětil, že já byl pondělí až pátek před závodem normálně v práci, tak se docela divil, že mou obživou není profi běhání, ale mám normální zaměstnání :)
Za ním pak s odstupem asi 3 minut doběhl 3. z kategorie M40 Tomáš Blaha. S umístěním spokojený jsem, s časem úplně ne. I když bylo docela dost teplo na tak náročný závod, tak čas 1:19:06 není žádný zázrak. Podle toho jak mi to běhá na tréninku, jsem myslel, že zaběhnu o něco lepší čas, i když umístěním bych si možná pomohl maximálně o 1 pozici. Už od startu závodu jsem měl trochu ztuhlá lýtka a celkově se mi neběželo moc dobře.

 

Stránky závodu:

https://www.zatopkuvbeh.cz/

Výsledky závodu:

https://vysledky.timechip.cz/#2023/15

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..