Bernina Ultraks – Bernina Gletscher Marathon
Martin Lukeš k závodu napsal:
První letošní závod ze seriálu Ultraks se uskutečnil v sobotu 3.července pod názvem Bernina Ultraks a její nejdelší trať Bernina Gletscher Marathon (BGM). Zázemí a start závodu byl v malém malebném městečku Pontresina, které se rozkládá 1.800 m.n.m. nedaleko Sv.Mořice.
Startovní číslo jsem si vyzvedl v pátek odpoledne, při tom také proběhla kontrola povinné výbavy – nepromokavá bunda, tepelná folie a především kvalitní nesmeky.
Start závodu byl v sobotu v 7.30 hodin a na 42 km trasu nás vypustili ve třech vlnách. Čekal jsem, že bude závod obtížný, vždyť to byl už můj 26 závod v Alpách, ale skutečnost předčila očekávání. Od samého startu stoupáte, zpočátku mírně, ale to se změní na šestém kilometru. Odtud se blížíte ledovcovému masivu Bernina, kde se pohybujete v suti ledovcových morén a následně stoupáte přímo po ledovci, tady byla povinnost nasadit nesmeky, k nejvyššímu bodu trasy 3.003 m vysoké Diavolezze a kocháte se nádherným pohledem na okolní Alpské velikány s nejvyšším vrcholem Piz Bernina, ční do výšky 4.049 m. V následujícím seběhu závodníci často probíhali sněhové pole v jednom místě byl i prudký sjezd po zadku jištěný lanem. Následně nás čekalo další stoupání na 2.900 m vysoký Piz Albris. Opět tu byl další seběh na horskou chatu Segantini a následným výstupem na poslední vrchol a úžasným výhledem na region Engadin a Sv. Mořic. Cestou se běžci na některých místech pohybovali i pomocí natažených lan, ale seběh do cíle byl už celkem pohodový.
Závod jsem dokončil celkově na 130 místě v čase 9:06:22 hodin a v kategorii M50 jsem byl 24.
Byl to krásný závod a pořadatelům patří velký dík za skvělou organizaci i v této covidové době.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..