Mayrhofen Ultraks

V sobotu 22.června se v Rakousku uskutečnil první ročník závodu Mayrhofen Ultraks. Vlastně to bylo pokračování původního závodu, jen ho pořadatel přesunul do nového místa konání. Mayrhofen je hezké malé městečko v oblasti Zillertal, která je hojně vyhledávána turisty z celého světa a to v létě i v zimě.

Pořadatel tento závod propagoval sloganem „Náročný, velkolepý, aktivní“ a nebyly to jen slova, ten závod opravdu takový je. Součástí závodu jsou tři tratě, krátká „Short“ o délce 14 km, střední „Middle“ 30,1 km a dlouhá „Long“, která má podle propozic 54,1 km a převýšení 3.830 m.

V den závodu jsme na trasu vyrazili v 8.15 ráno za příznivého běžeckého počasí, bylo zataženo a 10°. Hned od začátku jsme začali stoupat do úžasných výšin Zillertalských a Tuxských Alp, které se svými třítisícovými vrcholy tvoří impozantní přírodní kulisu. Společně s námi běžci, kteří postupně ukrajovali metry z trasy Long se na start také postavili závodníci na trasu Middle a společně jsme zdolávali stoupání na horu Penken kde se od nás po 13 km ve výšce 2095 m odpojili. My dlouhotraťaři jsme dál zdolávali další výškové metry až jsme se po 20 km dostali do nejvyššího bodu trasy 2.688 m vysoký Rastkogel, který je označován za nejkrásnější vyhlídkovou horu Zillertalu a je to nejspíš pravda, zdejší Alpy tu máte jak na dlani a výhled je to impozantní. V těchto místech jsme už na trase měli poměrně hodně sněhu a seběh z nejvyššího vrcholu byl spíše sjezd. Trasa dál pokračovala po úzkých horských chodníčcích, většinou už klesala a byla často přerušena horskými potoky od tajícího sněhu. Na 27 km nás čekal další výběh, nebyl dlouhý, asi kilometrový, ale o to prudší. Po něm následovalo klesání přes několik horských chat až na 38 km kde začalo poslední šestikilometrové stoupání místy plnébahna. Stálo to opravdu za to. A potom už jen dlouhý seběh do cíle, ale poslední 2 km si všichni běžci užívali, běželo se centrem Mayrhofenu, kde v místních restauračních zahrádkách sedělo plno turistů, kteří hlasitě povzbuzovali.

Byl to opravdu hezký závod s výborně značenou tratí, skvěle zásobenými občerstvovačkami a nadšenými pořadateli.“

 Martin Lukeš

Martin Lukeš – 8. místo v kat. M50 (76. celkově) v čase 8:57:55

Blahopřejeme.

Výsledky: https://www.mso-chrono.com/de/results/184-mayrhofen-zillertal-ultraks/dashboard

Fotogalerie: https://www.zonerama.com/ELEVENRUNTEAM/Album/5413978

Stránky závodu: http://mayrhofen.ultraks.com/de/

Foto: Martin Lukeš a pořadatelé – děkujeme.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..