Jungfrau Marathon

„Jungfrau Marathon se pyšní podtitulem „Der schönste marathon der Welt“ – nejkrásnější maraton na světě! To je samozřejmě věc názoru, ale myslím že zcela vystihuje region ve kterém se tento závod koná. Tato oblast je také označována jako „Top of Europe“ a oblast hory Jungfrau, pod kterou se nachází i cíl maratonu, je zapsána na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Najdete zde nádherné místa a vrcholy jako jsou již zmíněná Jungfrau, dominantní Eiger se svojí proslulou stěnou, vrchol Mönch a pod ním štít hory Sphinx na jejímž vrcholu se nachází stejnojmenná vědecká observatoř a odtud také začíná nejdelší alpský ledovec Aletsch.Toto všechno z Jungfrau Marathonu dělá jeden z nejvyhledávanějších závodů v Evropě a jehož limit 4000 účastníků je vyprodán během pár dnů a sjíždí se sem běžci a běžkyně z celého světa.

Letošní ročník, který se konal v sobotu 8.září, byl již můj čtvrtý Jungfrau Marathon a opět jsem to pojal jako krátkou běžeckou dovolenou. V pátek jsem si udělal krátký výlet kolem Interlakenu a odpoledne si vyzvedl startovní číslo a podíval na závody dětí a vozíčkářů, kteří se proháněli po hlavní třídě a centrem Interlakenu za povzbuzování turistů z celého světa.

Samotný závod startoval v sobotu ráno v půl deváté za krásného, i když chladnějšího, počasí. Po startu proběhnou závodníci kolečko Interlakenem a potom zamíří směr Jungfrau. Prvních 25 km je celkem poklidných, mírně stoupajících až do obce Lauterbrunnen, která se rozkládá ve stejnojmenném nádherném údolí, které je také označováno jako údolí 72 vodopádů.

Tady se také trasa láme a stoupáte až na malé výjimky až do cíle. Cestou se vám otvírají opravdu nádherné výhledy. Probíháte také centrem městečka Wengen, které je známé pořádáním jedním závodem světového poháru ve sjezdovém lyžování. Však také sjezdovkou Lauberhorn, která je nejdelší ve světovém poháru, chvíli běžíte. Na mnoha místech celé trati běžcům vyhrávají kapely různých žánrů a vytvářejí skvělou atmosféru, v Lauterbrunnenu a Wengenu byla opravdu bouřlivá. Do cíle už dobíháte pod nádhernou kulisou již zmíněných alpských vrcholů Eiger, Mönch, Jungfrau.

 Já jsem cílovou bránou v místě Kleine Scheidegg proběhl v čase 5:10:56 hodin a umístil jsem se na 191.místě ze 464 běžců v kategorii M50 a celkově 1355 z 2892 klasifikovaných mužů. 14 dní po náročném Matterhorn Ultraks jsem byl spokojený.

 Martin Lukeš

Martin Lukeš – 191. místo v kat. M50 (1355. celkově) v čase 5:10:56

Blahopřejeme.

Výsledky: https://services.datasport.com/2018/lauf/jungfrau/

Fotogalerie: https://www.zonerama.com/ELEVENRUNTEAM/Album/4635463

Stránky závodu: https://www.jungfrau-marathon.ch/de/

Foto: Martin Lukeš a pořadatelé – děkujeme.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..