V sobotu 1. září se uskutečnil v Plasích na Velké louce již 11. ročník Baroko maratonu. Běžci si zde mohli vybrat z tratí od 4,2 kilometrů přes 10 kilometrů, půlmaraton, maraton, tak i nejdelší trať, což byl ultramaraton v délce 100 km. Tratě v krásném lesním prostředí Plaské pahorkatiny jsou velmi členité s množstvím příkrých stoupání, ale i náročného klesání. Na start se letos postavilo bezmála 900 závodníků.

Iveta Fořtová – 4. místo v ženách celkově v čase 12:58:25 (100 km) – „Po dvouletém váhání jsem se rozhodla, že 100 km prostě musím jednou dát, i když mě Martin stále odrazoval, tak moje touha byla pořád větší. Baroko byla akce, kterou jsem si vybrala a od jara jsem se trochu pokusila natrénovat, i když víte jak to se mnou je, času nemám moc. V pátek večer jsme dorazili s týmem (Martin a Marťa) na místo. Martin připravil skvělé zázemí, auto na spaní a stan pro večerní přípravu.

Start o půlnoci s dalšími 60 ultramaratonci byl odstartován v areálu Plasy. Rozloučila jsem se s týmem a šlo se na to. Počasí nebylo moc příznivé a nevěděla jsem, kolik deště zažiju a tma mě trochu děsila. Od začátku šlo vše v pohodě, tempo jsem si určila na pohodu, tma mi nevadila, nastavila jsem si hlavu a neřešila nic kolem. Do 40 km mi tempo připadalo dobré, držela jsem se v čele ženského pole. Kolem 60 km jsem začala cítit kolena a mít lehké křeče (stáří se mi připomnělo). Na 70 km už bylo zle a já jsem vytušila, že závod pro mě končí a začala jsem chodit. Zavolala jsem Martinovi, že to ale dobojuji, za každou cenu, i když to byl telefon, který ho spíš psychicky nalomil. Asi měl důvod se o mě bát. To co jsem prožila zbývajících 4,5 h, bylo peklo a boj s bolestmi a psychikou. Nebyla jsem na to sama, spojila jsem se na trati s klukem, co měl stejné problémy a společně jsme se podporovali a povzbuzovali. Každý kilometr byl nekonečný a dostat se do cíle přes areál byl boj, ale na druhou stranu i neskutečná úleva a pocit vítězství nad sebou.

Musím moc poděkovat Martinovi za trpělivost a podporu, tohle byl můj sen, jednou to dokázat. Postaral se o mě v cíli a tím, že na mě čekali, jsem věděla, že to dokončím. Určitě mě tato akce neodradila se zase něčeho zúčastnit, i když to asi 100 km už nebude, ale něco jistě ještě vymyslím. Dále děkuji Romanovi za čelovku, Davidovi za láhev a rodinnému kámoši za GPS. A samozřejmě také všem z týmu co na mě mysleli.“

Martin Fořt – 1. místo v kat. PM59 (5. celkově) v čase 1:27:25 (21 km) – „Trať nádherná. Po té noci, jak jsem nespal (obavy o manželku-ultramaratonkyni na trati), jsem se nemohl rozeběhnout, pak už to šlo. Jinak nádherná akce a organizace super. Je to opravdu, jak jsem slyšel.“

Blahopřejeme.

Výsledky: https://www.sportt.cz/racesResults/resultlist/611

Fotogalerie: https://www.zonerama.com/ELEVENRUNTEAM/Album/4596190

Stránky závodu: http://barokomaraton.cz/

Foto: Martin Fořt, (jitulepoj) a (jijitule) – děkujeme.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..