Matterhorn Ultraks – závod, který se Ti dostane pod kůži
„Letošní ročník nádherného závodu Matterhorn Ultraks se uskutečnil ve dnech 24. a 25. srpna a jeho centrem je vyhlášené městečko Zermatt. Byla to již moje třetí účast na nejtěžší trase s názvem „SKY“.Matterhorn Ultraks se skládá ze čtyř závodů, v pátek odpoledne se konají dětské závody, které probíhají přímo v uličkách Zermattu a účastní se většinou zdejší omladina. Následně v 17.30 hodin startoval závod „VERTICAL“, není to dlouhá trať, pouze 2,3 km, ale během nich překonáte 655 výškových metrů. Start je na Ultraks Plaza, kde je zázemí pro všechny závody, a cíl v místě Sunnegga. Tím páteční program končí a vše se už soustředí na sobotní ráno.

V sobotu jsme se probudili do chladného rána, byly pouhé 3°C a po teplotách, které v minulém období u nás panovaly, to byl pro organismus celkem šok. Start trasy „SKY“ byl v 7 hodin, tato trasa je nejnáročnější o délce 49 km a celkovým převýšením 3600 m. Hned od začátku jsme stoupali z Zermattu na Sunneggu, kterou jsme my, oproti trase „VERTICAL“, měli až na 7 km a byla tu také první občerstvovací stanice, které tu jsou velmi dobře zásobené. To jsme už byli 2260 metrů nad mořem, po rychlém seběhu do 2000 m jsme hned opět stoupali, tentokrát do nejvyššího bodu celé trasy, do 3130 m kousek nad nádherné místo Gornergrat. Tady bylo také nejhezčí počasí, téměř modrá obloha a nádherný výhled na okolní čtyřtisícovky. Jinak po zbytek trasy byla většinou mlha, chladno a občas lehce mrholilo. Odtud také trasa prudce klesala přes Riffelalp, kde jsme se spojili s trasou „MOUNTAIN“, která je dlouhá 32 km a s převýšením 2000 m a společně pokračovali do obce Furi, která je cca na 27 km a ve výšce 1880 m.

Zde se trasa opět prudce mění a stoupá na 31km do 2583 metrů k jezeru Schwarzsee pod úpatí Matterhornu. A jak jinak, odtud opět dolů na Stafelalp, kde se opět trasa „MOUNTAIN“ oddělila od naší a lehčí stranou pokračovali do cíle. My na „SKY“ jsme si to hezky vystoupali kolem nádherného vodopádu opět až do 2700 metrů, tam jsme měli už v nohách 40 km a do cíle nás čekalo ještě jedno krátké stoupání a pořádný sešup do cíle v Zermattu. Ty seběhy mě osobně dělají problémy, kotníky už trpí artrózou a tak to nejde jak bych sám chtěl.

Cílem jsem proběhl v mém nejhorším čase, který jsem tu zaběhl, 8:50:00 hodin, bylo z toho celkově 271. místo a v kategorii 29. ze 70, ale nakonec jsem byl šťastný a spokojený. Tento závod se Vám prostě vryje pod kůži a hned po doběhnutí si už říkáte, že do toho půjdete znovu.

Ještě bych se měl zmínit o poslední trase „ACTIVE“, která měří 19 km s převýšením 1150 m. Takže pokud máte příští rok zájem, můžete si z čeho vybírat.

Martin Lukeš

Martin Lukeš – 29. místo v kat. M50 (271. celkově) v čase 8:50:00 – „Tak přátelé je to tam. Ty seběhy jsou peklo, byla pořádná zima, na Schwarzsee 3°, většinu cesty mlha a jen ve 3000 metrech sluníčko a to stálo za to, nádherné panoramata.“

Blahopřejeme.

Výsledky: https://www.mso-chrono.ch/en/results/944-matterhorn-ultraks-trail-24250818/6967/scratch

Fotogalerie: https://www.zonerama.com/ELEVENRUNTEAM/Album/4587207

Video: https://www.facebook.com/matterhornultraks/videos/2088350991494674/

Stránky závodu: http://matterhorn.ultraks.ch/de/

Foto: Martin Lukeš a pořadatelé – děkujeme.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..