Na 11. ročník běhu na 42 195 m Zlatá desítka Emila Zátopka, která je součástí běžeckého seriálu Zátopkův zlatý týden, který se pořádá na počest třech vítězství Emila Zátopka na XV. LOH v Helsinkách 1952, cílem nakonec proběhlo 107 mužů a žen. Závod se uskutečnil v pražské Stromovce.

David Pecina – odstoupil ze závodu z důvodu indispozice – „Poslední závod Zlatého Zátopkova Týdne – královská disciplína atletiky – maraton. Dlouho dopředu jsme všichni věděli, že bude vedro, ale stejně jsem si v hlavě připravoval, že konečně to teplo zlomím a povede si slušný výsledek. Na stadion Olympu jsem přijel poměrně pozdě, nepodařilo se mi z práce odejít dřív a tak registrace i krátké protažení s rozklusem byly poměrně v kvapíku. Na startovní čáře nás bylo dost, bylo vidět, že vzpomínky na Emila stále žijí v mnoha lidech, zahřálo i slyšet zkušené borce z Finska. Start od paní Jarmily Kratochvílové, a už běžíme, táhnu celé pole a držím příjemných 3:50-4:00/km, přesně podle plánu, přesto delší úseky na slunci jsou nepříjemné. První kolo, tedy pátý kilometr je opravdu pohodový a ve spojení se sprchou a drobným občerstvením běžím uvolněně. Ale každá zatáčka a úseky na slunci mě pomalu srážejí a pocity se rychle mění. Po druhém kole již měním tempo a střídám i pomalejší kilometry a čekám, zda něco pomůže. Nepomáhá, schnu postupně jak švestka a jakákoli forma občerstvení nezabírá, teplota těla nekompromisně stoupá. Náběh do čtvrtého kola je už bojem a to jsem teprve na 15.km ! Proč ? Proč to ani v pomalejším tempu dnes nejde ? Tak to koušu a zkouším držet i rozumné tempo, ale nic nefunguje, ani hlava nepomáhá (přitom k ní pořád mluvím, ale dnes neodpovídá….). Ve Stromovce je dosti sportovců a někteří i hezky zafandí, ale nic, ani to dnes nefunguje. Co teď, nejsem ani v půlce maratonu a dýchám jak na konci B7 !!! Zlomím se definitivně po proběhnutí cílem půlmaratonu, z občerstvovačky už hlavu ze stolu nezvednu, led nepomáhá, tělo hoří a hlavu jsem někde ztratil…končím…nedoběhl jsem Emilův maraton ! Pomalu se soukám do sprchy a tam mi je až dobreku. Ale říkám si – seber se, začíná ti dovolená, vypadneš ze všeho, orazíš, bude dobře. První zprávy od kamarádů povzbudí, uvědomuji si, že jsem součástí skvělé party, skvělého týmu a to pomáhá. Fičim domů, do Jablonce, hlava se mi vrací, doma příjemné přivítání – díky rodinko, děkuji #ert #kamaradinejvic !
Nezdary ke sportu patří a jak nám léta přibývají, tak bychom je měli umět přijímat – doufám, že jsem na správné cestě a využiji i tuto dnešní zkušenost.
Celému týmu a kamarádům přeji krásné léto a spoustu zážitků a nejenom na závodních tratích – moc se na všechny těším na nejbližším společném setkání !“

Výsledky: http://vysledky.4timing.cz/index.php?id_zavodu=33&id_kategorie=1&id_souteze=168#vysledky

Fotogalerie: https://www.zonerama.com/ELEVENRUNTEAM/Album/4511911

Stránky závodu: https://www.zlaty-tyden.cz/

Foto: www.Behej.com – Zdeněk Krchák – děkujeme.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..