V sobotu 26.srpna se uskutečnil 5. ročník závodu Matterhorn Ultraks se startem a cílem v krásném městečku Zermatt. Letos jsem se přihlásil doslova na poslední chvíli, když mi od pořadatelů přišla mailem pozvánka, bylo to okamžité rozhodnutí a měl jsem i štěstí, když jsem sehnal ubytování za skvělou cenu, přímo v centru Zermattu kousek od startu.
Do tohoto regionu jsem vyrážel už na sedmé závody a jak je mým zvykem, tak jsem vyjížděl ve čtvrtek ráno, z Jablonce je to přes 1000 km , ale cesta byla celkem v pohodě. 
V pátek dopoledne jsem si udělal výlet vláčkem na Gornergrat, to je hotel s observatoří v nadmořské výšce 3100 m a je odtud fantastický výhled na 34 čtyřtisícových Alpských vrcholů, také je to první vrchol, který budeme zdolávat při závodě. Odtud jsem šel pěšky zpět do Zermattu, bylo to krásných 12 km kolem jezera Riffelsee s neustálým výhledem na majestátný Matterhorn. Odpoledne jsem vyzvedl startovní číslo a pár věcí od Compressportu z kolekce Matterhorn Ultraks, které jsem si objednal v rámci přihlášení, pořadatelé účastníkům věnovali zimní rukavice od této firmy. V podvečer se také konaly dětské závody s poměrně hojnou účastí.
Sobotní ráno probudilo běžce drobným deštěm, ale celkem příjemnou teplotou, alespoň pro mne. Start nejdelší trasy, na kterou jsem byl přihlášen, s označením „K46“ byl v 7.30 hodin. Kratší trasy „K30“ a „K16“ startovaly později. V názvu má sice „46“, ale ve skutečnosti je trasa dlouhá 49 km a nastoupá se na ní +3600 m. Hned od startu se prvních 16 km stoupá nad již zmíněný Gornergrat, do nejvyššího bodu celé trasy 3130 m.n.m. V průběhu stoupání přestalo pršet a postupně se vyjasnilo a téměř celý zbytek závodu svítilo sluníčko.
Z vrcholu se prudce klesalo kolem hotelu Riffelalp až do vesnice Furi 1867 m.n.m., to už jsme byli na 25 km a zatím se mi běželo velmi dobře. Odtud nás čekalo prudké 4 km stoupání na úpatí Matterhornu k jezeru Schwarzsee do výšky 2583 m. a opět klesání, ono tu vlastně nic jiného není než nahoru a dolů. Tentokrát jsme seběhli do výšky 2100 m a před sebou jsme měli třetí vrchol ve výšce 2700 m a opět na to byly jen 4 km. A tady zhruba ve 2/3 mi došlo, najednou jsem se nemohl pořádně nadechnout, plíce pálily, hlava se motala, bylo mě na zvracení a objevila se i žaludeční nevolnost. Nadmořská výška si tentokrát vybrala svou daň. Musel jsem zastavit a postupně to rozdýchat a pomalu pokračovat chůzí a to i chvílemi z kopce.
To už před námi byla poslední občerstvovací stanice na 42 km v místě zvaném Trift 2337 m. Odtud už to bylo opět celkem dobrý a poslední vrchol 2470 m nebyl tak daleko. Z něj nás čekal poslední 4 km seběh do cíle v Zermattu, ale rozhodně to není procházka růžovým sadem.
Za to doběh do cíle v Zermattu jsem si užíval při bouřlivém povzbuzování diváků a cílovou bránou proběhl v čase 8:20:15 hodin, s celkovém umístění na 166. místě ze 425 klasifikovaných mužů a v kategorii M40 jsem skončil na 40. místě ze 123 běžců.
Ještě musím říct, že celý závod měl vynikající organizaci, skvěle značenou trať a výborně zásobené občerstvovací stanice. Když si člověk uvědomí, že na některá místa to musí dopravovat vrtulníkem, tak nezbývá než pořadatelům vyslovit velké uznání a tady je vidět, že skvělé závody nepotřebují žádné známky IAAF. O běžce je tu opravdu postaráno od začátku až do konce.
V neděli jsem podnikl relaxační výlet lanovkou na Kleine Matterhorn, s krátkou zastávkou u Schwarzsee. Opět jsem měl štěstí na počasí a tak během dvou výletů udělal spoustu fotek. Byly to nádherné tři dny v krásném prostředí, které se stalo mojí srdcovou záležitostí a doufám, že se sem ještě budu vracet.“
Martin Lukeš

Martin Lukeš – 40. místo v kat. M40 (166. celkově) v čase 8:20:15 – „Tak ta nádherná zvrácenost je za mnou. Vzhledem k průběhu jsem spokojený, na 35. km ve třetím stoupání jsem to nemohl udýchat a bylo mě opravdu zle, letos ta nadmořská výška udělala své, navíc většinu cesty svítilo sluníčko a to mě také nepřidá. Jen pro porovnání, v roce 2013 to bylo 46 km a čas jsem měl 8:10 hod.. Takže vlastně zlepšení.“

Blahopřejeme.

Výsledky: https://www.mso-chrono.ch/en/results/725-matterhorn-ultraks-trail-25260817/dashboard

Fotogalerie: https://www.zonerama.com/ELEVENRUNTEAM/Album/3637675

Stránky závodu: http://matterhorn.ultraks.ch/

Foto: Martin Lukeš a pořadatelé – děkujeme.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..