„Letos se mi poštěstilo, přestože jsem se žádné skyrunningové kvalifikace nezúčastnil, dostat se na MS mladých (Youth World Skyrunning Champs – Youth A, Youth B, U23) díky divoké kartě od CZSA na základě výsledků z minulého roku. Tento rok se konalo MS v krásném, ale malém hoském státečku Andorra, konkrétně ve městečku Arinsal. Sraz jsme měli v Praze na letišti Václava Havla odkud se odlétalo v 10:45 a letělo se do Barcelóny, kde se přestoupilo na autobus, který nás dovezl až přímo před hotel. Byli jsme ubytovaní v luxusním 4-hvězdičkovém hotelu. Do hotelu jsme dorazili ve čtvrtek večer, jelikož start prvního závodu vertikálního kilometru byl další den dopoledne, šli jsme se akorát rozběhat, navečeřet a spát.

V pátek dopoledne jsem se postavil na start vertikálního kilometru s parametry 3,5km/1020 metrů převýšení. Start závodu byl v nadmořské výšce přes 1500 metrů nad mořem a cíl cca ve 2500 m.n.m.. Bohužel byl čas na aklimatizaci velice krátký a podle toho vypadal můj průběh a výsledek závodu. Trať byla velice náročná a vedla i přes kamenná suťoviště. Závodem jsem se spíše protrápil a špatně se mi i dýchalo, ale řekl jsem si, že závod na MS se prostě vzdávat nesmí a tak jsem do cíle nakonec „doběhl“. Tak náročný závod v Česku ani uskutečnit nelze. V cíli z toho bylo 26. místo v juniorech a čas 54:45.
Poté v sobotu byl den volna a tak jsme se šli podívat na trať. Hlavně na závěrečný seběh. Po prohlídce tratě nás čekala regenerace na nedělní hlavní závod.

V neděli nás čekal hlavní závod skyrace na 15km/1415 metrů převýšení. Závod nebyl sice délkou nějak extrémní, za to náročností terénu, nadmořské výšky, vysoké teploty i seběhů velice náročný. Naštěstí na trati byly 4 občerstvovací stanice. Prvních 8 km bylo jenom do kopce a zbylých 7 km byl seběh dolů, opět do městečka Arinsal. Nedělní závod se mi povedl o něco lépe než ten páteční. Už se mi povedlo se konečně aklimatizovat na výšku. Začátek závodu, který vedl do kopce nevycházel úplně podle mých představ a postupně jsem se propadal startovním polem. Nahoře na hřebenech na nás čekaly lezecké pasáže, které už nešlo běžet. Tam mně chytla velká krize. Naštěstí poté následoval seběh, který jsem si den předtím procházel a kde se mi povedlo opět nabrat „druhý dech“. Postupně jsem předbíhal jednoho soupeře za druhým a těsně před cílem jsem doběhl Japonce se kterým mě čekal finiš. Naštěstí se mi povedlo využít rychlost z kratších závodů a finiš úspěšně vyhrát. Nakonec z toho bylo v cíli v juniorech 16. místo a čas 2:01:01. Jakmile jsem se v cíli vzpamatoval, čekalo nás slavnostní zakončení mistrovství.

Musím říct, že závody jsem si velice užil a byla to pro mně obrovská zkušenost. Na trati jsem nechal co jsem mohl. Jsem velice rád, že jsem se mohl podívat na krásná místa jakými jsou Andorra a Pyreneje. I když možná nejvíce jsem si užil skvělou a přátelskou atmosféru, která mezi jednotlivými závodníky panovala.
(PS: Závod jsem musel běžet samozřejmě v národním dresu. Takže jsem mohl využít pouze ponožky a „kompresky“ od Elevenu v kterých se mi běželo skvěle. Spousta závodníků měla v cíli závodu puchýře na nohách a mně se to naštěstí díky správné výbavě vyhnulo).“
Jiří Křeček
 

Jiří Křeček – 26. místo v kat. Youth B 18-20 let v čase 54:45 (3,5km/1020m převýšení) – „Pro mně bylo celkem utrpení. Na tuhle trať se opravdu v Polabí natrénovat nedá.“

Jiří Křeček – 16. místo v kat. Youth B 18-20 let v čase 2:01:02 (15km/1415m převýšení) – „Závod jsem si opravdu užil, hlavně na nejvyšším bodě trasy Pic de les Fonts 2748 m.n.m. Kde byl opravdu nádherný výhled, bohužel jsem nemohl zastavit a kochat se výhledem a musel běžet co nejrychleji do cíle.“

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..