„Čuchli“ jsme si k světové cyklistice

V období posledních třech let Česká republika hostí v druhé polovině května světovou cyklistiku. Letos se kompletní světová špička sešla v Novém Městě na Moravě na prvním závodě Světového poháru. Závod s velkou tradicí se konal už v týdnu před Světovým pohárem. Memoriál Roberta Bakaláře respektive Pražské schody startoval v úterý před „svěťákem“. Na domácím území, v okolí Jablonce nad Nisou se závodníci sjeli na  ABBcup maraton přes Jizerské Hory. V Novém Městě se konal maraton, který byl součástí programu Světového poháru.

V uplynulých týdnech a měsících jsme sebrali velkou spoustu pódiových umístění na české závodní scéně. Tento víkend jsme tolik vavřínů nesebrali, ale zase jsme si „čuchli“ k světové cyklistice nejvyšší třídy. Tratě v Novém Městě jsou vyhlášené svou náročností a podmínky tento víkend náročnost ještě vygradovaly. Mokré kluzké kořeny a kameny byly na tamní trati všudypřítomné. Svou víc než perfektní formu ukázal po dvou „protrápených“ sezónách Jára Kulhavý, který před domácím publikem předvedl skvělou formu a zvítězil před Ninem Schurterem.

Mezi těmito jmény, která zná celý svět, startovali i naši jezdci Zdeněk Vobecký a Michal Malík. Na startovním roštu jim patřila téměř poslední místa. Závodili, jak jen to bylo možné. Pro Zdeňka to znamenalo v cíli sto osmé místo. Po závodě byl Zdeněk zklamaný, čekal od sebe mnohem víc. Michal Malík měl na světovém poháru mezi eliťáky v kategorii XC premiéru, také se pohyboval kolem stého místa. Bohužel roznýtoval řetěz a než se dostal do cíle, propadl se na příčku sto dvacátou. „Bylo to maso, po startu se nedalo absolutně závodit. Domácí publikum a atmosféra Nového Města pro mě byla  životním zážitkem.“  Tak zněla Michalova slova po dojetí do cíle.

11227036_1021481144536652_2041289368127547334_nV úterý na Pražských schodech se honily mraky a všichni pevně věřili, že nezačne pršet. Naštěstí se počasí umoudřilo a tak Michal Malík, Zdeněk Vobecký, Petr Tatíček a Kuba Kavalír „bezpečně“ vyrazili na trať. Letos stejně jako v několika posledních letech byla trať vylepšena o několik umělých překážek. V cíli byl nejlépe z našich patnáctý Michal a osmnáctý Zdeněk.

11270391_10202984232725839_3622333466584785239_o

Tuto sobotu patřily Jizerské hory cyklistům. Tradiční závod ABBcup se nejede snad ani chvilku po rovině. Velkou výzvou byl tento závod pro Aleše Stnada, ten se první polovinu závodu držel s Tomášem Tvrdíkem a Michalem Bubílkem v boji o druhé místo. Bohužel ho vyřadil defekt zadního kola. Nejlépe z našich pak dojel Štěpán Chroustovský na dvanáctém místě a druhý v kategorii do padesáti let. Stále dobrou formu potvrzuje Iva Loubková, která vyhrála a třetí dojela do cíle Lenka Borůfková.

V Novém Městě na Moravě se v rámci sobotního programu konal závod pro širokou veřejnost. Krásnou přírodou Vysočiny na trati plné singltreků se také pokoušeli naši závodníci prosadit. Nejžhavější želízko v ohni byl Petr Tatíček, kterému se nejelo vůbec dobře, proto závod vzdal. Nejlépe pak do cíle dojel Kuba Kavalír, v cíli mu patřila devátá pozice a čtvrtá brambrová v kategorii.

 

DSC_0264

Foto: Jiří Výbora, Barbara Klap, Zuzana Mrázková

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..