Zdeněk z Vallnordu v Andoře

Ahoj všichni!

V sobotu jsem startoval na závodě nejvyšší kategorie ve Vallnordu v Andoře. Je to místo, kde jsem si přesně před rokem odbyl svou premiéru ve světovém poháru a zároveň také místo, kde se příští rok bude bojovat o titul mistra světa.

Trať, která je situována na stejném místě, v horní stanici lanovky sektoru Pal ve 2000 mnm., doznala výrazných změn a z větší části byla nová. Z loňska zůstala všechna těžká stoupání a letos přibylo několik nových technických sjezdů v lesních pasážích. Trať je ale úplně celá čistě přírodní, bez jakýchkoli uměle vytvořených skoků, klopenek, překážek atp – je zajímavé, že i tak má velmi slušnou technickou náročnost. Jeden okruh představuje 250 výškových metrů, což v kombinaci s vysokou nadmořskou výškou znamená opravdu tvrdou kombinaci.

10431135_599715836810349_2536148111096162408_o

Na start závodu elitní kategorie, která startovala společně s jezdci do 23 let, se vydalo vstříc pěti okruhům asi 80 jezdců, všichni elitní Španělé, hodně vynikajících Francouzů, ale také Belgičani a jiní. Start a celkově úvodní fáze závodu byla celkem povedená, trať jsem si užíval a do kopců jezdil ve slušném tempu, neustále modro před očima :-). Právě vysoká nadmořská výška byla pro mě asi velkým protivníkem. Chvílemi jsem nevěděl, jestli budu zvracet, nebo jestli se udusím, či snad jestli mi neexplodují stehna. Poslední 2 kola se projevil právě nedostatek kyslíku a v závěru jsem neměl síly na boj o lepší pozice. Do cíle jsem pak dorazil zcela vyčerpaný, jako snad nikdy předtím. Tvrdá trať + solidní konkurence + vysoká nadmořská výška = asi nejtěžší závod, jaký jsem kdy jel.

Celkově jsem obsadil 24. místo. Není pro mě nikterak obdivuhodný výsledek, ale alespoň jsem si připsal pár bodíků do žebříčku UCI a ujistil jsem se, že po zdravotních problémech, které zdevastovaly větší část mé sezóny, si teď konečně mohu závody užívat.

V následujících dnech věnuji vše do přípravy na finálový závod světového poháru, který se koná 24. srpna ve francouzském Méribelu a já už se nemohu dočkat!

P.S.: Pokud někdo chcete navštívit tak trochu netradiční, ale opravdu velmi krásné místo, mohu Andorru jen doporučit. Cesta je tam sice trochu komplikovaná, ale stojí za to vidět přírodní krásy v kombinaci s lidskou pohodou a pořádkem.

Hezký den,

Zdenek