ALPENTOUR TROPHY 2014 Petra Tatíčka

První etapa 59km / 2800m byla, jak by řekl můj kolega z teamu „porno“ – krásný výhledy, slunko a pochod sněhem. Od startu jsem se snažil v prvním hodinovém šotolinovém kopci jet full gas a dostat se co nejvíce dopředu, zabudoval jsem se celkově kolem 25. místa a dával si co to šlo.

Druhý těžký berg byl jak na výkon i na techniku jízdy a závěrem také na techniku běhu či chůze ve sněhu. I přesto, že jsem tuhle zimu na sebe hodně běhal, tady jsem poměrně dost ztratil a přišel o nějaké pozice do celkového hodnocení, ale i tak s prvním dnem jsem byl dost spokojený, do kopce to táhlo asi tak na co je teď natrénováno a nakonec jsem si najel komfortní náskok kolem 12 min ve své kategorii a do cíle dolétl po sjezdovce jako celkově druhý z čechů.

2. etapa byla časovka (TT), kde se startovalo s 15 vteřinovým odstupem po kategoriích. Čekalo nás v pátek třináctého těžkých 14 km / 1100m. Byla to práce +- kolem 1 h, a tak jsem bral předem tento den spíše za odpočinkový. Opak byl ale pravdou, byla to pro mě ta nejhorší a nejtěžší hodina za ty 4 dny. Dolehla na mě únava z první etapy, kde jsem toho moc nepošetřil a hlavně nevypil, jak tepy (163 AVG), tak nohy moc nefungovaly.

Hodinu v bolesti a premiérovou jízdu ve bílé „kůži“ jsem si odbyl a ztratil cca 50 vteřin ze svého náskoku. Obdiv Honzovi Rainerovi, který kopec drtil na 34/36 což mi moc hlava nebrala, ale zřejmě na KPŽ nabral dost síly a v tenhle den mi naložil a kategorii zaslouženě vyhrál. Já bral před Ukrajincem Petrovem 2. místo a snažil zregenerovat do dalšího dne.

3. etapa byla ve znamení nejdelší etapy, která nás tu čekala – 69 km s převýšením 2900 m a teplota kolem 20°. Start se mi moc nepovedl a tepovka mi jasně říkala, že bych dnes měl jít raději na kafe do cukrárny. I tak jsem byl v klidu a věřil tomu, že se to chytne a prokopne. Kolem 2. hodiny závodu jsem si mohl říci „konečně“ a mohl jsem se tak vydat na stíhací jízdu a zase si „dávat“. Stíhací jízda mi vynesla první flek v kategorii a nějaký ten těžký kilometr by mi ten den rozhodně nevadil.

4. etapa „only“ 54 km a 2000 m, která měla být tou jednodušší se stejnými úvodními kilometry jako etapa třetí. Byl to poslední den a tak jsem si říkal, že to zkusím pořádně od startu s klukama vpředu. První kiláky jsem se vyvezl se špicí a po odpadnutí v terénu si zařadil svůj rychlostí stupeň. Čekal jsem na nejtěžší stoupání tohoto dne, kde jsem se snažil dojet další chrty před sebou. Kopec měl cca 1200 m převýšení a při výjezdu na vrchol jsem si říkal, že už mi to dnes do kopce opravdu stačilo, odměnou pro všechny byl krasný sjezd vedený částečně po DH trati.

Celkově jsem pobral 3 vítěztví a jedno druhé místo v etapách v kategorii a s cca 15 minutovým náskokem vyhrál kategorii Sportklasse (SK1).

S celkovým 28. místem na tomhle závodě kategorie UCI S1 jsem spokojený. Mám dobrý pocit z odvedeného výkonu, točím zase o nějaký ten watt víc než před startem a doufám, že tu dřinu prodám i tady doma u nás, třeba už tuto sobotu na ČP MX MALEVILU ;)