Krkonošský survival 2014

Eleven – Rubena Test Team se vydal na jeden z náročných závodů – Krkonošský survival – do Vítkovic, na chatu Kara, kde se nacházelo centrum celého závodu.

Cílem Krkonošského survivalu bylo sesbírat co nejvíce bodů a najít co nejvíce kontrol. Po příjezdu jsme obdrželi mapu a začali co nejrychleji vymýšlet nejméně náročný postup na kontroly, tak aby náročnost cesty byla zvolena přímo úměrně tomu, co jsme schopni zvládnout. Mapování nám zabralo celkem dost času, a tak rychle obléknout a v 22:00 vybíháme na 20 hodinový scorelouf (volný postup mezi stanovišti).

Vyběhlo se ve velmi rychlém tempu, směrem k rozhledně Žalý, kde na nás měl čekat povinný prolog. V této fázi jsme byli v první pětici týmů. Mapa nebyla úplně přesně zakreslena a tak hledání kontrol bylo celkem dobrodružstvím. Ale i tak vybíháme na slušné pozici do hlavního závodu. Cestou nám organizátor připravil brod Labe, který jsme stihli na 2 minuty přesně. Týmy za námi už měli smůlu. Následně jsme začali vydatně stoupat přes Strážné na hlavní hřeben Krkonoš. Proběhli jsme přes Výrovku na Luční boudu a pokračovali až na nejvyšší vrchol, Sněžku, zde jsme byli kolem sedmé ranní.

Místo východu slunce na hřebenech nás čekala vlahá dešťová sprška, a tak rychle orazit kontrolu a do údolí Velké Úpy pro další. Abychom ušetřili síly, vydali jsme se podél cesty do Pece pod Sněžkou, kde jsme opět začali stoupat na Hnědý Vrch. To už jsme měli přes půlku závodu za sebou a pomalu se začali ozývat nateklé nohy a unavené svaly. Následný postup až k Hnědým skalám byl velice monotónní a začali jsme lehce usínat. Jakmile jsme však dorazili k této kontrole, krize byla zažehnána. Skalním lezením jsme zdolali danou cestu na Hnědých skalách, opět okusili teplotu potoka, a pomalu se náš tým začal stáčet směr Vítkovice a vysněný cíl. Cesta však byla ještě přes dvě údolí. Před cílem byla připravena poslední disciplína a po 19 hodinách vybíhat sjezdovku s kládou na zádech není žádný med, ale vize cíle byla silnější a tak jsme vše zvládnuli. Časový limit jsme ale s přehledem stihli.

Ještě pár informací o našem postupu:

  • celkový čas 19:13
  • vzdálenost 82 km
  • nastoupáno 3911 výškových metrů

Obsadili jsme 7. místo v kategorii mužů a 10. místo celkově, mezi všemi 50 týmy.

David Špás

mapa

profil